Adaptační plán

Adaptační plán je pro dětské skupiny velmi důležitý nástroj, díky kterému mohou děti vplout do nového prostředí s co nejmenším stresem a neklidem. Dnem nástupu dítěte do skupiny začíná i jeho adaptační plán. Ten spočívá v postupném zvykání si dítěte na nové prostředí a nový kolektiv. Je to období, ve kterém má dítě zvládnout přechod z rodinného protředí do kolektivního zařízení dětské skupiny. Toto období je uzpůsobeno tak, aby dítě plynule vplulo do denního režimu a na konci adaptačního období bylo schopno skupinu dále navštěvovat s radostí a natěšeností se na nové hry, kamarády a pečující osoby.
V naší dětské skupině přistupujeme ke každému dítěti individuálně a ctíme veškeré jeho potřeby. Proto je důležité v adaptačním období mu naslouchat a sledovat jeho chování a dle toho plán upravovat. Vše probíhá samozřejmě na bázi vzájemné komunikace s rodiči, aby pečující osoby měly zpětnou vazbu, jak se dítě chová doma a zároveň, aby rodiče měly přehled o chování dětí ve skupině.8

Proces adaptace

(1)  První možnost, kdy se mohou děti i rodiče seznámit s prostředím naší dětské skupiny je na Dni otevřených dveří, kam jsou zváni všichni zájemci o zapsání dětí. Zde je volný čas pro prohlédnutí všech prostor skupiny.

(2)  Další krok je pak samotný zápis do dětské skupiny. Rodičům jsou zodpovězeny všechny jejich otázky a my se dozvídáme veškeré podstatné informace o dětech. Je zde domluven konkrétní adaptační plán každého dítěte.

(3)  Dalším krokem po zápisu je informační schůzka s rodiči. Na této schůzce budou rodiče obeznámeni o veškerých podstatných inforamcích ohledně chodu skupiny, plateb, jak připravit děti pro vstup do skupiny, co vše budou potřebovat apod. Zároveň je zde opět prostor pro diskuzi a zodpovězení všech dotazů ohledně skupiny.

(4)  Poté už následuje samotný nástup dítěte do skupiny. Ten má několik fází. Délka pobytu ve skupině se prodlužuje v závislosti na stupni socializace dítěte:

1. fáze – dítě je v DS s rodičem nejdéle do 9:30 hod a odchází po svačině
2. fáze – dítě je v DS nejdéle do 11:00 hod bez rodiče a odchází před obědem
3. fáze – dítě navštěvuje DS bez rodiče a odchází po obědě
4. fáze – dítě navštěvuje DS bez rodiče a zůstává i na spaní

Délka období socializace je pro každé dítě jiná a vychází z jeho potřeb. Závisí na věku, psychickém vývoji i na povaze dítěte. Standartní doba pro adaptaci je jeden až dva týdny. Pokud je potřeba je tato doba po domluvě s rodiči delší. Pouze pokud je pláč dítěte neutišitelný, voláme rodičům, aby si dítě vyzvedli ze skupiny dříve. Naše pečující osoby jsou profesionálně vyškoleny a dělají maximum pro to, aby děti zvládly adaptaci co nejlépe a co nejdříve se cítili ve skupině v bezpečí.9

A co můžete udělat pro snadnější vstup do skupiny?

– Navštěvujte s dětmi kolektivy s dětmi – herničky, oslavy, dětská hřiště apod.
– Udělejte si čas na všechny kroky, aby dítě nebylo ve stresu ze spěchu.
– Neurychlujte proces adaptace, netlačte na dítě.
– Snažte si s dětmi povídat o tom, co ve skupince zažilo.
– Ujasněte si svůj názor na pobyt dítěte ve skupině, děti vycítí nejistotu v rodičích a pak jí prožívají taky.
– NIKDY dětem nevyhrožujte skrz skupinu – ,,Nezlob, nebo půjdeš do skupiny!” ,,Už abys byl/a ve skupině!” Děti pak skupinu vnímají negativně jako trest a přirozeně se skupiny bojí.– Stanovte si s dětmi pravidla, která se budou učit dodržovat.
– Pomáhejte dětem rozvíjet sebeobsluhu – používat WC, umývat si ruce, držetlžíci, najíst se, pít z hrnečku, s pomocí se obléci, obout si boty apod.
– Vysvětlujte dětem, jaké je vhodné a jaké je nevhodné chování a proč tomu takje.V případě potřeby jsou vám pečující osoby společně s ředitelkou k dispozici a můžete nás kdykoliv kontaktovat. Můžeme se sejít a veškeré obavy probrat. Ctíme adaptační proces, který je nesnadný nejen pro děti, ale i pro samotné rodiče. Proto se nebojte, spolu to zvládneme.

DESATERO PRO RODIČE

1. Buďte dítěti oporou a poskytněte mu pocit bezpečí.
2. Přibalte malou oblíbenou hračku.
3. Používejte stejné rituály.
4. Rozlučte se krátce.
5. Buďte citlivý a trpělivý.
6. Komunikujte s pečujícím personálem.
7. Dítě za zvládnutý pobyt v DS pochvalte a pozitivně ho motivujte.
8. Nenechte se obměkčit, buďte důslední.

9. Za problémy s přivykáním nikdy dítě netrestejte.
10. Nepřiznávejte, že je vám také smutno a že se vám stýská.